Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου

   Μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις της Α΄Λυκείου θα κοινοποιηθούν μέσω Διαδικτύου περί τα 300 θέματα από την <<Τράπεζα Θεμάτων>>, τα οποία θα κληρώνει ηλεκτρονικά ο καθηγητής του κάθε σχολείου. Σε αυτή την εβδομάδα θα είναι προσβάσιμα στους μαθητές. Από αυτά τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας θα επιλέξουν οι καθηγητές το 50% των ερωτημάτων στα οποία θα εξεταστούν οι εξεταζόμενοί τους.

  Έτσι, θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός της <<Τράπεζας Θεμάτων>>, στον οποίο και θα στηριχθούν θεμελιακές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας. Το καλοκαίρι, όμως, πλησιάζει και όλοι τις τελευταίες ημέρες στο Υπουργείο Παιδείας κάνουν <<αγώνα δρόμου>> προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά από φέτος. Με δεδομένη την εντολή του κ. υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου να μην υπάρξει αναβολή, πολλοί είναι εκείνοι που τρέχουν τις τελευταίες εβδομάδες στο κτήριο του Αμαρουσίου. Και αυτό γίνεται διότι πρέπει να οριστούν τα κριτήρια, να επιλέγουν οι θεματοδότες που θα είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί και αυτοί στη συνέχεια να επιλέξουν μερικές εκατοντάδες θέματα για την πρώτη εφαρμογή της τράπεζα, η οποία στην πλήρη εφαρμογή της, ύστερα από τρία χρόνια, θα περιέχει 1000 θέματα ανά μάθημα.
  Τα θέματα της Τράπεζας, κατά καιρούς, θα ανανεώνονται στη βάση δεδομένων της, ενώ από την επόμενη χρονιά στο νέο σύστημα θα ενταχθούν η Β΄Λυκείου πρώτα και η Γ' Λυκείου στην τελική μορφή του συστήματος το 2016. Όλα αυτά εφόσον δεν έρθει κάποιος νέος υπουργός Παιδείας να εκθεμελιώσει την πολιτική του προηγούμενου, όπως έγινε την τελευταία δεκαετία στον χώρο της εκπαίδευσης. Εκεί, όπου θα έπρεπε να είναι το πεδίο κοινών και συναινετικών πολιτικών, αλλά δυστυχώς ισχύει ακριβώς το αντίθετο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογία των μαθητών και των οικογενειών τους και την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να αισθάνονται απέναντι στην εκάστοτε πολιτική διοίκηση της Παιδείας.
  Ωστόσο, τα κριτήρια επιλογής των θεματοδοτών της τράπεζας δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, οι σχετικές επιτροπές θα είναι μυστικές και θα αποτελούνται από 25 άτομα. Πρόεδρος του νέου Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων θα είναι ο καθηγητής κ.Δάσιος.
  Πάντως, εφέτος για τους μαθητές της Α' Λυκείου αλλάζουν και οι όροι προαγωγής τους στην Β' Λυκείου, ενώ ο βαθμός της Α΄Λυκείου θα μετράει στον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής τους στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Έτσι, οι μαθητές που φοιτούν εφέτος στην Α΄Λυκείου για να προαχθούν στην επόμενη τάξη πρέπει να έχουν γενικό βαθμό τουλάχιστον 10. Θα πρέπει, επιπλέον, να έχουν μέσο όρο τουλάχιστον 10 στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά, και, τέλος, να συμπληρώσουν βαθμό τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα

 Τα σύνηθες ερωτήματα που απασχολούν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους ίδιους τους μαθητές είναι τα εξής:
1.Τα θέματα θα είναι επιλογής ή κρίσεως;
Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως προαναφέρθηκε. Σε θέματα υψηλής δυσκολίας μπορεί να υπάρχουν ερωτήσεις κρίσεως. Βέβαια, η κρίση προϋποθέτει γνώση. Άρα, θα είναι και τα δυο.

2.Φέτος πόσα θέματα περίπου θα περιέχει η Τράπεζα θεμάτων;
Γύρω στα 300 θέματα ανά μάθημα.
 
3.Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας;
Όχι, η διαβάθμιση είανι εσωτερική. Τα υποερωτήματα των θεμάτων θα είναι διαβαθμισμένα.


Ν έ ν α

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιό σας