Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οι 19 πιο... περίεργες φοβίες στον κόσμο



Oι φοβίες δημιουργούνται από κάποιο περιστατικό που μας σημάδεψε στο παρελθόν την ζωή! Για παράδειγμα, αν όταν ήσουν μικρός σου επιτέθηκε ένας σκύλος τότε είναι λογικό να αναπτύξεις φόβο προς τα σκυλιά και να αποφεύγεις να τα πλησιάζεις!

Μία φοβία είναι μια μορφή κρίσης άγχους και μπορεί να προκαλέσει ζάλη,ιδρώτα,μείωση της αναπνοής και γενικά αισθήματα άγχους και φόβου!Μερικές φοβίες είναι γνωστές σε όλους τους ανθρώπους αλλά υπάρχουν μερικές φοβίες που είναι μοναδικές και άγνωστες σε πολλούς!!σας παρουσιάζει τις 19 πιο ασυνήθιστες φοβίες στον κόσμο




1. Aγοραφοβία

Την αγοραφοβία την έχουν συνήθως εκείνοι οι τύποι που είναι έτοιμοι για καυγά και σε πλησιάζουν και σου λένε ''τι κοιτάς ρε φίλε''!Η αγοραφοβία είναι μια ψυχική ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής φοβάται ότι όλοι τον κοιτάζουν επίμονα ή τον παρακολουθούν!Πραγματικά μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά είναι πολύ δύσκολο να ζείς με κάτι τέτοιο!

2. Ξανθοφοβία

Όποιος έχει αυτή την φοβία, έχει φόβο προς το κίτρινο χρώμα!Συνήθως αυτοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βλέπουν το κίτρινο χρώμα αλλά σε μερικές ακραίες περιπτώσεις μόνο με το άκουσμα της λέξης ''κίτρινο'' τρομοκρατούνται!

3. Φυστικοβουτυροφοβία

Η φυτικοβούτυροφοβία δεν είναι να φοβάσαι το φυστικοβούτυρο αλλά να φοβάσαι μην σου κολλήσει το φυστικοβούτυρο στον ουρανίσκο!Αυτοί οι άνθρωπο φοβούνται να φάνε μέχρι και ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο!

4. Δρομοφοβία 

Σε αυτή την φοβία ο ασθενής φοβάται......να περάσει τον δρόμο γιατί πολύ απλά φοβάται ότι θα πάθει κάποιο ατύχημα!Αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται τα αυτοκίνητα αλλά να περάσουν απλά τον δρόμο!

5. Ανθοφοβία

Οι άνθρωποι που πάσχουν απο αυτή την φοβία δεν σταματάνε ποτέ για να μυρίσουν κανένα λουλούδι!Γνωρίζουν πως τα λουλούδια δεν θα τους κάνουν κακό αλλά αγχώνονται μόνο και να τα βλέπουν!

6. Kλοουνοφοβία

Οι άνθρωποι με αυτή τη φοβία,τρομάζουν όταν βλέπουν κλόουν!Αυτή η φοβία ξεκινάει συνήθως απο την παιδική ηλικία και εξελίσεται όσο περνάνε τα χρόνια!


7. Οικοφοβία

Αυτή η ασυνήθιστη φοβία και πιθανώς η χειρότερη από όλες μπορεί να είναι είτε το να φοβάσαι απλά το σπίτι είτε ακόμα και τα έπιπλα,τις ηλεκτικές συσκευές..

8. Κουμποφοβία

Η κουμποφοβία είναι ο φόβος των κουμπιών και ξεκινάει από την παιδική ηλικία!Σε αύτη την φοβία ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να αγγίζει το κουμπί ούτε να το έχει πάνω του!Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολα ρούχα γιατί η μόνη τους επιλογή είναι το ρούχο να έχει φερμουάρ και όχι κουμπιά!

9. Ουρανοφοβία

Η ουρανοφοβία είναι ο φόβος του Παραδείσου αλλά και του να πάς εκεί!Πιθανή αιτία αυτής της φοβίας είναι η θρησκεία καθώς τα μικρά παιδιά καμιά φορά βλέπουν τον Θεό σαν κάτι τρομακτικό!

10. Δειπνοφοβία

Ο φόβος αυτός αφορά ανθρώπους, οι οποίοι τρέμουν στην σκέψη ότι πρέπει να συζητήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου και γενικά του φαγητού. Εάν τύχει να βρεθείτε με κάποιον που έχει αυτή τη φοβία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς διακοπές…

11. Σαγονοφοβία (Geniophobia)
Πρόκειται για τον φόβο του… σαγονιού. Κι όμως κάποιοι φοβούνται το σαγόνι τους, ενώ υπάρχουν φοβίες που σχετίζονται με τα μέλη του σώματος, όπως τα χέρια, τα γόνατα κλπ. Το πρόβλημα για αυτούς είναι ότι ο ίδιος τους ο φόβος βρίσκεται… πάνω τους!

12. Πεθεροφοβία

Νομίζαμε ότι αφορά μόνο τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά τελικά πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν φοβίες με τις πεθερές τους. Πολλές φορές, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να ψάχνουν τρόπους για να μην τις συναντούν καθόλου.

13. Ηλιοφοβία
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η συνεχής και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αλλά όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να τρομοκρατούνται. Συγκεκριμένα, έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της ηλιοφοβίας, δηλαδή ενός παθολογικού τρόμου, ο οποίος ωθεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο ακόμα και μια ανοιξιάτικη ημέρα.
14. Φοβος των μεγαλων λεξεων (Hippopotomonstrosesquipedaliophobia)

Είναι αρκετά ειρωνικό πως οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια τόσο μεγάλη λέξη γι αυτή την φοβία, αλλά είναι αληθινή. Κάποιοι άνθρωποι τρομάζουν όταν βλέπουν πολυ-πολυσύλλαβες λέξεις, αφού δεν ξέρουν πώς να τις προφέρουν.

15. Τρυποφοβία
Η τρυποφοβία αποτελεί μια κατάσταση η οποία εκδηλώνεται με ακραίες αντιδράσεις του ατόμου που έχει το πρόβλημα στην θέα αντικείμενων που περιέχουν ή δημιουργούν πολλές τρύπες, φυσαλίδες ή φουσκάλες. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι, για παράδειγμα, οι σοκολάτες, τα τυριά ή τα σαπούνια. Πρόκειται για έναν ενστικτώδη φόβο που προκαλείται από τη θέα πολλών μικρών τρυπών συγκεντρωμένων και είναι μια από τις πιο παράξενες φοβίες που όμως είναι αρκετά συχνή, ενώ οι πιο πολλοί δεν τη συνειδητοποιούν. Η τρυποφοβία δεν έχει αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει την τρυποφοβία, είναι να εκτίθεται στο αντικείμενο που του την προκαλεί μέχρι να αρχίσει να συνηθίζει τη θέα του.

16. Φόβος του χαρτιού (παπυροφοβία)
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν φοβούνται όλοι το χαρτί με τον ίδιο τρόπο: κάποιοι δεν μπορούν να το ακουμπάνε, άλλοι δεν αντέχουν το σκίσιμό του, το τσάκισμά του, μερικοί δεν ανέχονται το βρεγμένο χαρτί κ.ο.κ. (ανάμεσά τους είναι και η διάσημη ηθοποιός Μέγκαν Φοξ). Η αλήθεια είναι, όμως, ότι επειδή το χαρτί είναι στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους, δεν μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε από αυτό και μια τέτοια φοβία μπορεί να είναι εξουθενωτική.

17. Φόβος της ποίησης
Μήπως τα σονέτα σας κάνουν να ιδρώνετε, τα χαϊκού σας κάνουν να κρύβεστε και τα ποιήματα εν γένει σας προκαλούν πανικό και δυσφορία; Τότε μάλλον πάσχετε από αυτή την περίεργη φοβία, όπου η ποίηση σας προκαλεί κρύο ιδρώτα. Ο λόγος για μια τέτοια κατάσταση συνήθως προκύπτει από το πώς γνωρίσαμε αρχικά τη λογοτεχνία και κατά πόσο ασπαζόμαστε τη θεωρία ότι η ποίηση είναι για ακαδημαϊκούς, για την υψηλή κοινωνία κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να την καταλάβουμε. Η ποίηση στην πραγματικότητα είναι μια μορφή έκφρασης στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και μας προκαλεί αμηχανία.
18. Φόβος του εμετού (εμετοφοβία)
Η εμετοφοβία είναι στην πραγματικότητα μια πολύ κοινή φοβία, την οποία ενδεχομένως να μην ακούτε συχνά, αφού κανείς δεν θέλει να μιλήσει για το πόσο φοβάται τον εμετό. Όσοι πάσχουν από αυτή, φοβούνται πολύ μην αρρωστήσουν και αποφεύγουν καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική αναταραχή, όπως φαγητά μαγειρεμένα από άλλους ή συγκεκριμένα φαγητά και ποτά που φοβούνται μην τους προκαλέσουν δηλητηρίαση, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν τελικά διατροφικές διαταραχές. Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για το λόγο αυτό, ενώ γενικά όλοι αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε αρρώστους. Η αιτία αυτής της φοβίας συνήθως οφείλεται σε τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας (π.χ. αισθάνονταν βάρος στην οικογένεια όταν ήταν άρρωστοι) και μπορεί να αντιμετωπιστεί αν αναλυθεί η αιτία της.

19. Φόβος του… φόβου (φοβοφοβία)

Όσοι πάσχουν από φοβοφοβία πιθανότατα δεν κατάφεραν να διαβάσουν ως εδώ λόγου του… φόβου τους. Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται μην αναπτύξουν κάποια φοβία λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό και μεταξύ άλλων αποφεύγουν να μαθαίνουν ή να κάνουν πράγματα που μπορεί να τους «ξυπνήσουν» κάποιο φόβο.

Αυτό που, όμως, είναι σημαντικό να ξέρουμε είναι ότι ο φόβος είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας και αποτελεί μια αυτόματη φυσιολογική διαδικασία, ενώ οι φοβίες αποτελούν διαταραχές άγχους, είναι επίμονες και τα συμπτώματά τους μπορεί να ποικίλλουν από ιδρωμένες παλάμες μέχρι αύξηση καρδιακών παλμών, κρίσεις πανικού και κοινωνική απομόνωση. Γι’ αυτό καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύστε ένα γιατρό που μπορεί να κάνει εκτίμηση της κατάστασης και να σας βοηθήσει να την απαλύνετε ή ακόμη και να την αφήσετε πίσω σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας