Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ο ιδρυτής του ελληνικού κινήματος κατά του σχολικού εκφοβισμού απαντά στις ερωτήσεις μας

Επιμέλεια: Κυριάκος Θεοδοσίου
Ο νεαρός Δημήτρης Βαρούνης, διαδικτυακός manager και εμπνευστής του Be You κινήματος, του πρώτου κινήματος κατά του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή τη σημερινή ημέρα κατά της σχολικής βίας.


1. Με ποια αφορμή ξεκίνησες το Be You?

Προσωπική μαρτυρία και εμπειρία του φαινομένου που έζησα κάποτε από 'μικρούς τρομοκράτες νταήδες', που βρίσκονται ανάμεσα μας! Φίλοι μου, όταν η ταυτότητα μας ( και δεν εννοώ αυτή που βγάζουμε από τα αστυνομικά τμήματα), όταν η εσωτερική μας ταυτότητα είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε κατά τη διάρκεια της σχολικής μας ζωής, οφείλουμε να τη διατηρούμε μακριά από κάθε αρνητικότητα και φθορά. Για αυτό με το καιρό, θέλησα να ξεκινήσω σε ιντερνετικό επίπεδο ένα κίνημα κατά του bullying, με προοπτική να μπορεί να εξελιχθεί σωστά και να λειτουργήσει σαν 'καταφύγιο', 'άμυνα' και πληροφόρηση των νέων που είναι θύματα του bullying, πως δεν αξίζει να δίνουν βάση στους τυχόν χλευασμούς που δέχονται.


2. Πίστευες εξ' αρχής ότι θα είχε τόση απήχηση; 

Δεν θέλω να ακουστεί εγωιστικό, αλλά ναι! Περίμενα πως θα είχε τόση απήχηση! Αποκλείεται να ήμουν ο πρώτος και ο μόνος που δέχθηκα 'νταησμό', υπάρχουν παντού δίπλα μας, άτομα με αδυναμίες και διαφορετικότητα. Αυτά τα άτομα, πρέπει να καταφύγουν στην ενημέρωση για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Το 'Be You', είναι 'ενημερώση', μικρή η μεγάλη, δεν έχει σημασία, χρησιμοποιείται σαν πηγή γενναιότητας από πολλούς και νιώθω πολύ χαρούμενος για αυτό!


3. Επικοινωνούν παιδιά με σας που έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού;

Καθημερινώς, μου στέλνουν μηνύματα προσωπικά στο fb ή στη σελίδα του κινήματος. Είναι ένας 'γολγοθάς', να πρέπει να αντιδράσεις σε μαρτυρίες που αφορούν τα θέματα τους, που είναι τόσο βίαια και μικρόψυχα, ενώ ξέρεις ότι ΠΡΩΤΑ, ΠΡΩΤΑ, πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς, τα σχολεία. Σε αυτούς θέλω να πώ να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ με τα παιδιά τους. Το bullying ξεκινάει από το σπίτι μας μέσα και μετά το παίρνουν οι υπόλοιποι. Στηρίζουμε την αδυναμία ή την διαφορετικότητα του παιδιού μας πρώτα εμείς και μετά οι άλλοι.



4. Πώς ακριβώς λειτουργεί το κίνημα;

Με αγάπη, γενναιότητα, αποδοχή στο διαφορετικό. Σε ιντερνετικό επίπεδο, προωθούμε μηνύματα και εικόνες με.....'χίλιες λέξεις', γνωρίζοντας ότι το υλικό μας θα αναδημοσιευθεί-αναπαραχθεί από τους νέους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, επομένως ένα μέρος ενημέρωσης επιτυγχάνεται. Πολλά events και παρουσιάσεις σχετικά με τη δράση του κινήματος μας, λαμβάνουν χώρα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κατά διαστήματα. Σε πρώτη φάση, η συμβολή μας είναι καθαρά ενημερωτική!


5. Τι λέει το κίνημα στα παιδιά που έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού ή ρατσισμού;

Δεν είσαι μόνος. Δεν είσαι φρικιό. Δεν πάει κάτι λάθος με εσένα. Είσαι ξεχωριστός. Be You, κάθε μέρα και ΜΙΛΑ στους γονείς σου! Αν μιλήσεις, θα σε καταλάβουν περισσότερο από τον καθένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας