Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αγώνας Προσανατολισμού στην Έδεσσα: Ένα άθλημα που δεν χρειάζεται "αθλητές"

 Με επιτυχία διεξάχθηκε ο αγώνας προσανατολισμού, «Μη χάνεις τον προσανατολισμό σου»,  στην Έδεσσα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» την Παρασκευή 26 Ιουνίου.


Οι «αθλητές», με σημείο εκκίνησης το πάρκο Καταρρακτών, είχαν στη διάθεσή τους δυο ώρες (18:00 – 20:00) για να βρουν συγκεκριμένα σημεία μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου χάρτη. Το σχεδιασμό της δράσης τον ανέλαβε ο κύριος Δημήτρης Καραδημητρίου (μαθηματικός, σπηλαιολόγος και σχεδιαστή αγώνων Orienteering), ο οποίος κλήθηκε να δώσει στους συμμετέχοντες πληροφορίες για τους χάρτες που είχαν μπροστά τους. Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διαλέξουν μία από τις πέντε διαδρομές (Α, Β, Γ, Δ ή Ε) που να ταιριάζει στις ικανότητες, στην εμπειρία, καθώς και στην ηλικία τους. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι «αθλητές» και αθλήτριες» που έχουν συμπληρώσει – τουλάχιστον - το   5ο έτος της ηλικίας του. Στο τέλος του αγώνα οι μετέχοντες έλαβαν μετάλλια και δηλώσεις συμμετοχής για την αξιέπαινη προσπάθεια τους. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες προσανατολισμού (orienteerings) σε  αρκετές χώρες της Ευρώπης διδάσκονται μέσα στο σχολικό πρόγραμμα. Είναι ένα άθλημα που  δεν παρέχει μόνο ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά και όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που αποδεικνύουν την βελτίωση επιδόσεων (μαθητικών και αθλητικών) και συμπεριφορών σε νέους. Μπορεί κάλλιστα να περιγραφεί σαν μια δραστηριότητα με τρεις όψεις, τη σωματική, την ψυχολογική και την διανοητική.


Φωτογραφίες:

Ν έ ν α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας