Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Έλληνας με κινητική αναπηρία βουτά στη θάλασσα μέσω της ειδικής ράμπας - Έλλειψη πολιτισμού και ανισότητα (βίντεο)

Ο 6ος παγκόσμιος πρωταθλητής κωπηλασίας, Βασίλης Έξαρχος με τον προπονητή του Λάμπρο Ρίζο τράβηξαν ένα βίντεο, το οποίο και βρίσκεται στο τέλος του άρθρου*, στην παραλία Εβγάτης στη Λήμνο, με το οποίο μας δείχνουν τη σημαντικότητα της τοποθέτησης ηλεκτροκίνητων ραμπών στις ελληνικές παραλίες για τα άτομα με κινητική αναπηρία.


Πρόκειται για ειδικό κάθισμα που κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε ένα σταθερό μεταλλικό διάδρομο - ράμπα και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να μεταφέρονται από την ακτή μέσα στη θάλασσα και χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να πραγματοποιούν εξειδικευμένες κινησιοθεραπείες μέσα στο νερό με ευκολία και πολλή χαρά.

Η λειτουργία του συστήματος ξεκινά από το σημείο όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση στην αμμουδιά και καταλήγει μέσα στην θάλασσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κάνοντας τον ανάπηρο λουόμενο χαρούμενο και αισιόδοξο. Το σύστημα έχει πλήρη αυτονομία στην τροφοδοσία από φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπαταρία μολύβδου. Επίσης ο χαρακτήρας του δεν είναι μόνιμος και φέρει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας που εξασφαλίζουν τη συνεχή λειτουργία του και την προστασία των ατόμων που τη χρησιμοποιούν καθώς και φωτεινή νυχτερινή σήμανση και πλωτήρες μέσα στην θάλασσα για την προστασία των άλλων λουομένων. 

Για τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των χρηστών, όλες οι λειτουργίες του συστήματος είναι τηλεχειριζόμενες με ειδικό αδιάβροχο τηλεχειριστήριο.

Ίσα δικαιώματα στα άτομα με κινητικά προβλήματα; - Που είναι ο πολιτισμός μας οέο;

Τρανταχτό παράδειγμα έλλειψης πολιτισμού όμως, μας έδωσαν οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να τοποθετηθεί στην παραλία η ειδική ράμπα για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τα μπάνια τους στη θάλασσσα και αναρωτιέμαι: "Που είναι ο πολιτισμός μας οέο και ποιες είναι οι αξίες που μας δόθηκαν από το σπίτι;". Μάλιστα οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης δεν δίστασαν να αφαιρέσουν την πρώτη ράμπα που τοποθετήθηκε εκεί, γύρω στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Τελικά όμως το δίκαιο κέρδισε και ύστερα από απαίτηση των ατόμων με αναπηρία, η ράμπα τοποθετήθηκε εκεί για δεύτερη φορά.

Αναγκαία η τοποθέτηση ηλεκτροκίνητων ραμπών

 Είναι αναγκαία η τοποθέτηση τέτοιων ηλεκτροκίνητων ραμπών σε όλες τις παραλίες της χώρας μας, ώστε τα άτομα με κινητική αδυναμία να απολαμβάνουν τα μπάνια τους όπως και οι υπόλοιποι λουόμενοι, αν θέλουμε να μιλάμε για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες που δίνονται στους Έλληνες πολίτες.


*Δείτε στο βίντεο και τη χαρά που ζωγραφίζετε στο πρόσωπο του Βασίλη και το ευχαριστώ του:






Κυριάκος Θεοδοσίου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας