Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Εβδομάδα Πολιτισμού στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας από τις Εκδόσεις Μολύβι


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (5-12 ΔΕΚ. 2014)
ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ





Την Παρασκευή 12/12/2014 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Πολιτισμού των εκδόσεων Μολύβι, στον χώρο του Παλιού Παρθεναγωγείου της Έδεσσας.


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής (5-12/12), οι φιλότεχνοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της ζωγράφου Ίνγκριντ Ιόχμαν-Τσάκρη που ενθουσίασε όχι μόνο με τον πλούτο των παραστάσεων και των συμβολισμών της αλλά και για την ξεχωριστή της ματιά σε ποικίλα κοινωνικά θέματα. Στην έκθεση αυτή, είδαμε την ζωγραφική πορεία της κ. Ιόχμαν μέσα στα χρόνια, τη μετάλλαξη των θεματικών και των τεχνικών της και την ωρίμανση των εκφραστικών της μέσων. 

Το Σαββατοκύριακο (6-7/12), οι μικροί μας φίλοι μαζεύτηκαν για να ακούσουν το έμμετρο θεατρικό παραμύθι για την φιλία «Η γάτα και ο πετεινός» της Ιωάννας Αμπατζή σε μια πρωτότυπη ανάγνωση από την ίδια τη συγγραφέα και τη ζωγράφο Μαρία Κοσσίνη-Ζάχου, οι οποίες το διασκεύασαν με χιούμορ και χρησιμοποίησαν χειροποίητες μάσκες για να ενσαρκώσουν τους πρωταγωνιστές του. Στο σεμινάριο κατασκευής κούκλας που ακολούθησε, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τις κούκλες και τις μαριονέττες που είδαν και έμαθαν πώς μπορούν να τις φτιάξουν μόνα τους, με απλά, ανακυκλώσιμα υλικά. 

Τη Δευτέρα 8/12 ακολούθησε η παρουσίαση των βιβλίων «Τα Μικρά διηγήματα» του Βαγγέλη Αυγερινόπουλου, και «Το τρένο» της Αναστασίας Περδίκη. Το βιβλίο του κ. Αυγερινόπουλου είναι μια συλλογή από παράξενες απρόσμενες, αστείες, μυστηριώδεις ιστορίες που περιπαίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Καθώς έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, ο συγγραφέας μίλησε για τη θέση του e-book στην νέα εποχή της τεχνολογίας. Η κ. Περδίκη, μίλησε για την ιδιοσυγκρασία του θεάτρου καθώς το βιβλίο της είναι ένα θεατρικό έργο για εφήβους το οποίο μας  προτρέπει να ονειρευτούμε την πραγματικότητα που θέλουμε να ζήσουμε και τα πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε στη ζωή μας και στο περιβάλλον.

Κι όπως στον σουρεαλισμό το δίδυμο ποίηση-ζωγραφική είναι αναπόσπαστο, την Τρίτη 9/12 με κρασάκι και καλή παρέα, περιτριγυρισμένοι από πίνακες, διαβάσαμε και συζητήσαμε για ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών, σουρρεαλιστών και μη, με θέμα τον έρωτα (Paul Eluard, Ανδρέας Εμπειρίκος, Μάτση Χατζηλαζάρου, R.M. Rilke, E.E. Cummings, Κική Δημουλά, κ.α.).  

Την Τετάρτη 10/12 η κ. Ιωάννα Αμπατζή, συγγραφέας με μεταπτυχιακά στη Θεατρολογία και τη Δημιουργική Γραφή, πρόσφερε ένα διαφορετικό σεμινάριο πάνω στον σουρεαλισμό με αφορμή ζωγραφικούς πίνακες της Ίνγκριντ Ιόχμαν-Τσάκρη. Οι συμμετέχοντες απελευθερώθηκαν από τη λογική τους, αγκάλιασαν τους συνειρμούς, ζωγράφισαν με λέξεις αντί για πινελιές και εξασκήθηκαν στις τεχνικές της αυτόματης γραφής μέσα από παιχνίδια δημιουργικής γραφής. Τα κείμενα που προέκυψαν ήταν εξαιρετικά.

Την Πέμπτη 11/12 συγγραφείς και εικονογράφοι της περιοχής συναντήθηκαν με τον εκδότη προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συζητήσουν για μελλοντική συνεργασία με τις εκδόσεις Μολύβι.

Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Πολιτισμού λειτουργούσε έκθεση χειροποίητης κούκλας και μπαζάρ βιβλίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας