Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Έλληνας μαθητής που «ξύπνησε»τη Ροζέτα

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το σκάφος Ροζέτα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος συναντήθηκε τον περασμένο Αύγουστο,μετά από δεκαετές ταξίδι, με τον κομήτη67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο. Έγινε έτσι το πρώτο διαστημικό σκάφος που συναντά έναν κομήτη, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος.

Σε λίγες ώρες ο προσεδαφιστής Φίλε θα αποκολληθεί με στόχο να κολλήσει στην επιφάνεια του κομήτη.
Στο Ντάρμστατ της Γερμανίας είναι και ο μικρός μαθητής Δημήτρης Γρύλλης, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής κο Σπυρίδων Κόσκο, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε στο διαγωνισμό «WakeUp, Rosetta!».

 Δημήτρης θα παρακολουθήσει καρέ-καρέ, την προγραμματισμένη προσγείωση του Φίλε,το οποίο θα διανύσει απόσταση 22,5χιλιομέτρων για να προσεδαφιστεί στο κέντρο του κομήτη.
Είναι μαθητής της ΣΤ’ δημοτικού και μαζί με άλλους τέσσερις συμμαθητές του και τη βοήθεια των καθηγητών του έφτιαξαν το βίντεο,που βοήθησε τους επιστήμονες να ξυπνήσουν επιτυχώς τη Ροζέτα από την αδρανοποίηση της διάρκειας 31 μηνών. Το βίντεο έλαβε10.508 ψήφους και βγήκε πρώτο ανάμεσα σε218 συμμετοχές.
Ο Δημήτρης επιλέχθηκε μεταξύ των 5 παιδιών της ομάδας με κλήρωση ένα πρωί στην πρωινή παράταξη του σχολείου μπροστά σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.

gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας