Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

12 εύκολοι τρόποι να βελτιώσετε τη μνήμη σας!


1. Καθιερώστε τον μεσημεριανό ύπνο

 Ένας υπνάκος διάρκειας μίας ώρας μπορεί να ενισχύσει εντυπωσιακά τη δύναμη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος είναι αναγκαίος, για να αποθηκευτούν σωστά οι πληροφορίες στον εγκέφαλο και να δημιουργηθεί χώρος για νέες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αγρυπνία μειώνει την αποθηκευτική ικανότητα του εγκεφάλου, περίπου, κατά 40%. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας περάσει από το μυαλό να στερηθείτε τον ύπνο σας για χάρη του διαβάσματος, σκεφτείτε το διπλά.

2. Διαβάστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο

 Οι συγγραφείς της μελέτης, υποστηρίζουν ότι οι μαθητές και οι φοιτητές που προγραμματίζουν το διάβασμά τους λίγο πριν τον βραδινό τους ύπνο ή που παίρνουν ένα υπνάκο αμέσως μετά από μία περίοδο εντατικής μελέτης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακαλέσουν τις σημαντικές πληροφορίες την ώρα της εξέτασης. 

3. Χωρίστε την ύλη σε ενότητες - Κάντε συχνές επαναλήψεις

 Όπως λέει και το όνομά της, η τεχνική αυτή προτείνει να διασπάσετε τις πληροφορίες που έχετε να μάθετε σε μικρότερα μέρη και να τις μελετάτε συνεχώς και με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα καλύτερα, κάντε επανάληψη σε κάθε μικρό κομμάτι που μαθαίνετε πριν να ξεκινήσετε για το επόμενο. Το μυαλό μας χρειάζεται την επανάληψη για να αποθηκεύσει σωστά όσα διαβάζουμε.

4. Μην μείνετε καθηλωμένοι στο γραφείο. Βγείτε έξω!

 Η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η γυμναστική αυξάνει το μέγεθος της περιοχής του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις νέες πληροφορίες και παίζει ρόλο στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά!

5. Μελετήστε σε διαφορετικούς χώρους κάθε φορά

 H μελέτη ενός θέματος σε διαφορετικό χώρο κάθε μέρα έχει ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να το ξεχάσουμε. Αυτό γίνεται επειδή, κάθε φορά που αλλάζουμε περιβάλλον - από την βιβλιοθήκη στο δωμάτιο ή από το σπίτι σε ένα πάρκο - αναγκάζουμε τον εγκέφαλο να συνδέσει την ίδια πληροφορία με κάτι διαφορετικό. Έτσι, εντυπώνεται στη μνήμη μας καλύτερα.

6. Ξαναγράψτε τις σημειώσεις σας

 Αν και με την πρόοδο της τεχνολογίας το γράψιμο στο χαρτί γίνεται όλο και πιο σπάνιο, διάφορες έρευνες δείχνουν ότι αποθηκεύουμε καλύτερα τις πληροφορίες που γράφουμε με το χέρι μας από εκείνες που πληκτρολογούμε.

7. Κοιμηθείτε με άρωμα από λουλούδια

 Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που αναπνέουν την μυρωδιά από τριαντάφυλλα όσο κοιμούνται μπορούν να θυμηθούν καλύτερα, το επόμενο πρωί, όσα έχουν μάθει την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον, η εισπνοή αρώματος δεντρολίβανου ή λεβάντας έχει αποδεδειγμένα αγχολυτική δράση. Και ως γνωστόν, ο αγχωμένος εγκέφαλος δεν τα πάει καλά με θέματα μνήμης. Αντί να πιέζεστε να θυμηθείτε τα πάντα την τελευταία στιγμή, λίγη αρωματοθεραπεία θα σας βοηθήσει περισσότερο.

8. Γίνετε δημιουργικοί

 Αφήστε το μυαλό σας να "παίξει" με την ύλη σας, με όσους τρόπους μπορεί να σκεφτεί. Ζωγραφίστε μια εικόνα ή γράψτε μια ιστορία σχετική με το αντικείμενο που μελετάτε. Μπορείτε ακόμη και να προσποιηθείτε ότι συμμετέχετε σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων! Μπορεί να σας ακούγεται χάσιμο χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο σας βοηθά να καταλάβετε το θέμα που μελετάτε καλύτερα.

9. Κάντε ένα τεστ 

 Δημιουργήστε τρόπους να εξετάζετε τον εαυτό σας καθώς μαθαίνετε περισσότερα πράγματα. Κάτι τέτοιο, αναγκάζει τον εγκέφαλό σας να εξασκείτε στην γρηγορότερη ανάκτηση των πληροφοριών από τις τράπεζες μνήμης του. Και η εξάσκηση είναι ο δρόμος προς την τελειοποίηση. Μια καλή και εύκολη λύση, είναι να βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα προηγούμενα θέματα για το εκάστοτε μάθημα και να προσπαθήσετε να τα λύσετε μετά το διάβασμα. Έτσι, επιβεβαιώνετε ότι προχωράτε καλά και κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση.

10. Γίνετε καθηγητής στη θέση του καθηγητη

 Όταν νιώσετε ότι είστε έτοιμοι, βρείτε ένα φίλο ή ένα συγγενή και εξηγείστε του όσα μάθατε. Αν μπορείτε να εξηγήσετε ένα θέμα σε κάποιον τρίτο με τρόπο κατανοητό και να απαντήσετε στις απορίες του, τότε θα ξέρετε ότι το έχετε κάνει κτήμα σας. Αυτή η τεχνική, ωθεί και τον εγκέφαλό σας να δουλέψει τις πληροφορίες που έχει μάθει με ένα νέο τρόπο, βοηθώντας τον να τις εντυπώσει στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας καλύτερα. Εκτός αυτού, είναι προτιμότερο να ανακαλύψετε ότι δεν ξέρετε κάτι, από ερώτηση φίλου σας παρά στο θρανίο με το γραπτό στα χέρια!

11. Σφίξτε τις γροθιές σας

 Αν σφίξετε το δεξί χέρι για 90 δευτερόλεπτα, βοηθάτε στην εκμάθηση πληροφοριών και αν σφίξετε το αριστερό χέρι, βελτιώνετε την ικανότητά σας να τις ανακαλείται. Με βάση τα παραπάνω, σφίξτε τη δεξιά γροθιά πριν ξεκινήσετε το διάβασμα και την αριστερή γροθιά όταν έρθει η ώρα της εξέτασης. Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν.

12. Φάτε σωστά

 Ξεκινήστε τη μέρα σας με δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην γρηγορότερη επεξεργασία πληροφοριών. Ένα ποτήρι χυμού από φραγκοστάφυλα είναι μια καλή εναλλακτική, αφού πρόκειται για ιδανική πηγή βιταμίνης C, η οποία αυξάνει την ευστροφία. Για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα, προτιμήστε τροφές με ω-3 λιπαρά οξέα - όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και οι ρέγγες - που συνδέονται με καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Ενδιάμεσα, καταναλώστε δύο ή τρία μήλα την ημέρα. Τέλος, μια χούφτα κολοκυθόσπορων την ημέρα, σας παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ψευδάργυρου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης και των δεξιοτήτων της σκέψης. Αποφύγετε, πάντως, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, κορεσμένων λιπών και γαλακτοκομικών.


Ν έ ν α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας