Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ο βανδαλισμός του Γυμνασίου Πετριάς μέσα από την εγκληματολογία

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στην περιοχή μας ένα δυσάρεστο γεγονός. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον βανδαλισμό του Γυμνασίου της Πετριάς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρνητικό αντίκτυπο και καταδικάστηκε έντονα όχι μόνο από την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του Γυμνασίου αλλά και από την τοπική κοινωνία. Για το πώς έγινε η επίθεση και τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχουμε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο στο Μπλογκ μας. Σ’ αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε το συγκεκριμένο γεγονός μέσα από την επιστήμη της εγκληματολογίας.
 Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η πράξη είναι έγκλημα ή όχι. Η απάντηση είναι φυσικά ναι! Είναι έγκλημα και σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο, είναι έγκλημα αφού προκαλεί στην κοινωνία την αντίδραση της ποινής όπως έλεγε ο Durkheim ενώ σύμφωνα με τον Garofallo ένα έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας προσβάλει τα συναισθήματα του οίκτου και της εντιμότητας.
 Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε δεύτερο είναι το κίνητρο. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες οι δράστες στόχευαν στα λεφτά που είχαν συγκεντρωθεί για την πολυήμερη εκδρομή της γ’ γυμνασίου επομένως το επικρατέστερο σενάριο για το κίνητρο είναι η ληστεία. Σ’ αυτό συνηγορούν η ακαταστασία που προκλήθηκε (προφανώς επειδή δεν βρήκαν τα χρήματα στο μέρος που περίμεναν), το μικρό χρηματικό ποσό που κλάπηκε (περίπου 150 ευρώ), το λάπτοπ του καθηγητή που κλάπηκε καθώς και το κινητό και τρόφιμα από το κυλικείο. Μάλιστα τους δράστες δεν τους ενδιέφερε να είναι διακριτικοί- το μαρτυρά η ακαταστασία που προκάλεσαν- αλλά μόνο να πετύχουν τον στόχο τους (μάλλον να κλέψουν τα χρήματα.).
 Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος κύριος ύποπτος, το τρίτο μέρος με το οποίο θ’ ασχοληθούμε είναι ο προσδιορισμός του προφίλ των δραστών! Πρόκειται μάλλον για πολλούς ίσως 2 ή 3 γιατί συνήθως τέτοιες ενέργειες χρειάζονται κάποιους για να κάνουν την «βρώμικη» δουλεία και κάποιον τσιλιαδόρο. Πιθανότατα είναι κάτοικοι τις περιοχής ή των γύρω χωριών, αφού σύμφωνα με την εγκληματολογική ψυχολογία όταν διαπράττουμε ένα έγκλημα κοντά στον τόπο κατοικίας μας έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για μικρή κοινωνία ενισχύει την άποψη αυτή. Επίσης ίσως οι δράστες να είχαν φοιτήσει στο συγκεκριμένο σχολείο, γνωρίζοντας έτσι τον χώρο και πώς να κινηθούν σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος. Δεν έχουμε στοιχεία που να μας υποδεικνύουν αν οι δράστες ήταν αλλοδαποί ή ημεδαποί ενώ η ηλικία τους με κάποια χαλαρά κριτήρια μπορεί να προσδιοριστεί από 15 μέχρι 35 χρονών. Επίσης η ακαταστασία που προκάλεσαν δηλώνει ότι δεν πρόκειται για επαγγελματίες. Τέλος όσο αφορά το φύλο των δραστών μάλλον πρόκειται για άντρες αφού πρόκειται για μια βιαστική και χωρίς οργανωμένο σχέδιο επίθεση. (Μια –όχι επιστημονικά αποδεδειγμένη- θεωρία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες για να συμμετέχουν σε μια ληστεία θα πρέπει εκτός από το να διαθέτουν οργανωμένο σχέδιο να να στοχεύουν σε μεγάλο χρηματικό κέρδος).
Κάποτε ο Pinantel έλεγε ότι για να περάσει κανείς στην εγκληματική πράξη πρέπει να διαθέτει ένα ή περισσότερα στοιχεία από τα παρακάτω: 1) Ο εγωκεντρισμός, 2) η αστάθεια, 3) η επιθετικότητα και 4) η συγκινησιακή αδιαφορία. Στο συγκεκριμένο έγκλημα οι δράστες διέθεταν την επιθετικότητα αφού είχαν το θράσος να βομβαρδίσουν το γυμνάσιο και την συγκινησιακή αδιαφορία αφού δεν φαίνεται να τους πείραξε η αρνητική εντύπωση που δημιούργησαν στην κοινωνία. Τέλος νομίζω ότι αυτό το έγκλημα είναι ένα καλό παράδειγμα, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων όπως π.χ. η χρήση συστημάτων παρακολούθησης και η τοποθέτηση σχολικών φυλάκων.


Γ. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας