Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Θλίψη και κατάθλιψη





  Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά σε συναισθηματικές διαταραχές και πως οι γονείς πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση


Της Χαράς Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)



 Πολλές φορές στην πορεία ζωής με τα παιδιά μας, οι διαρκώς εναλλασσόμενες υλικές και συναισθηματικές τους ανάγκες μας δημιουργούν άγχος και έντονο προβληματισμό.


 Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε ότι εάν το παιδί μας δεν χειριστεί εγκαίρως τα συναισθήματα του, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να υιοθετήσει καταστροφικές συμπεριφορές μακράς διαρκείας!


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε αν είναι συνέχεια θλιμμένο; Σκεφτείτε τα ακόλουθα:


 Υπάρχουν φορές  που το παιδί θα εκφράσει τη λύπη του χωρίς να προκύπτει κάποιος εμφανής λόγος και αυτό ακριβώς είναι που αναστατώνει ιδιαίτερα τους γονείς του, οι οποίοι συνειδητά  προσπαθούν με τις ενέργειες τους να το βοηθήσουν.


 Κάποιες φορές υπάρχουν απλοί εμφανείς λόγοι (απώλεια ενός κατοικίδιου, μετακόμιση σε νέο σπίτι, αλλαγή σχολείου κ.λπ.), γεγονότα δηλαδή που προκαλούν λύπη και αναστάτωση στην καθημερινότη- τα του παιδιού μας, τα οποία μπορούν να λυθούν με σχετική ευκολία.



Αξιολόγηση


 Κάποιες άλλες φορές, ιδίως όταν το παιδί είναι στην εφηβεία, θα προσποιηθεί αγνοία όταν αισθάνεται θλίψη η θα ισχυριστεί ότι έπαθε κατάθλιψη χωρίς λόγο, όταν στην πραγματικότητα υπάρχει μια υποβόσκουσα αίτια  που είτε δεν θέλει να την  παραδεχτεί ή δεν έχει φτάσει στο σημείο να αποδεχτεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αισθάνεται άσχημα, άρα να ζητήσει βοήθεια.


 Στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τι φταίει και το παιδί μας αισθάνεται θλίψη, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την παρούσα συναισθηματική του κατάσταση και το στάδιο ωριμότητας του. Δι- ερωτηθείτε, λοιπόν, μήπως το παιδί σας αισθάνεται ιδιαίτερη πίεση με το σχολείο αλλά και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Επίσης, ελέγξτε τις παρέες του. Μήπως οι φίλοι του είναι επικριτικά και ιδιαίτερα αρνητικά παιδιά; Μήπως στο σχολείο υπάρχει πρόβλημα με τον/ην δάσκαλο/δασκάλα του. Μήπως είναι αυστηρός-η και απαιτητικός-η με αποτέλεσμα το παιδί να ασφυκτιά;


Τα σημάδια

 
 Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχει κατάθλιψη, μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της. Μήπως έχουν αλλάξει οι διατροφικές του συνήθειες; Εμφανίζει διαταραχές ύπνου; Αποφεύγει τις παρέες του και περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο δωμάτιο του; Έχουν αλλάξει οι σχολικές του επιδόσεις; Έχει αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά του; Είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο;

 Χρησιμοποιήστε τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ σας για να αντιληφτείτε το μέγεθος του προβλήματος και τις πιθανές του λύσεις. Βοηθήστε το παιδί να εσωτερικεύσει τις ανησυχίες του και φυσικά εκμεταλλευτείτε ερωτήσεις που μπορεί να σας απευθύνει όπως «γιατί είμαι πάντα λυπημένος;» ή «είμαι απλώς λυπημένος ή έχω κατάθλιψη;»

 Για τις περιπτώσεις  των παιδιών που αρνούνται την επικοινωνία και είναι απρόθυμα να απαντούν στις ερωτήσεις σας, ίσως θα πρέπει να ελέγξετε τα μέσα κοινωνικής τους δικτύωσης, μέσα από τα οποία μπορεί να επικοινωνούν τους προβληματισμούς τους στους φίλους τους και να αναζητούν λύσεις ή να ψάχνουν ισότοπους με θεματολογία σχετική με την κατάθλιψη, τη διαφορά της από την απλή θλίψη, τους τρόπους παρέμβασης κ.λπ.



 Το πιο σημαντικο είναι να αντιληφθουν ότι σε αυτή την περιπετεια τους δεν είναι μονα. Ολοι θελουνμε να πιστευουμε ότι τις δυσκολιες μας δεν τις αντιμετωπιζουμε μονοι μας, πολύ περισσοτερο τα παιδια μας. Επινοηστε  μαζι με το παιδι σας ένα πλανο με πραγματα που το κανουν χαρουμενο. Στοχευστε στην εκπληρωση αυτων των προσδοκιων με απλες καθημερινες ενασχολησεις. Είναι σημαντικο μεσα από αυτην την πορεια να ανακτησει σταθερες συναισθηματικες συμπεριφορες.


 Η θεραπευτικη  αποκατασταση της καταθλιψης η της επιμονης θλιψης δεν γινεται εν μια νυκτι. Μην περιμενετε ότι με μια συζητηση το παιι ως δια μαγειας θα σας ανακοινωσει ποσο χαρουμενο είναι. Όταν τα θεματα του είναι σοβαρα, η αναρρωση του θα είναι σταδιακη.


 Επίσης αν γνωρίζει ότι υπάρχει ισχυρό συναισθηματικό δίκτυο από πλευράς των δικών του ανθρώπων  που το νοιάζονται και θέλουν το καλύτερο γι αυτό  έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναρρώσει γρήγορα.

 
Προληπτικά

  Μην αγνοείτε ποτέ ότι μόνο ο ειδικός θεραπευτής είναι ο κατάλληλος επιστήμονας που θα πρέπει να απευθυνθείτε για να μπορεί να παρέμβει στο παιδί σας έγκαιρα όχι μόνο θεραπευτικά αλλά κυρίως για λογούς πρόληψης. Και μην αρνηθείτε και τη δική σας ένταξη στο θεραπευτικό σχήμα, εάν σας ζητηθεί από τον ειδικό. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι να καταλάβει το παιδί από τη μικρή του ηλικία μέσα από τις δικές  σας καθημερινές πρακτικές ότι η ευτυχία  είναι απλή υπόθεση και είναι δίπλα μας. Ευτυχία είναι π.χ. να τρώει το αγαπημένο του φαγητό η να γελάει με τον καλύτερο του φίλο, ευτυχία είναι να στολίζει το Έλατο και να μυρίζει το σπίτι Χριστούγεννα! Ευτυχία είναι η αισιοδοξία. Να βλέπεις δηλαδή τα καλά και απλά πράγματα  της ζωής και να έχεις τη δύναμη να ξεπερνάς τα άσχημα και τα δύσκολα.



thema - people

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας